samenwerken

Met deze preventieve maatregelen houd je jouw gezondheid eenvoudig op peil

Je gezondheid is een belangrijke factor voor een gelukkig leven. Er zijn een aantal preventieve maatregelen die we kunnen nemen om onszelf te beschermen tegen ziekte en aandoeningen. In dit artikel bespreken we enkele manieren waarop we onze gezondheid kunnen beschermen en onderhouden. Stuk voor stuk praktische tips.

Eet gevarieerd en gezond

Misschien een inkoppertje maar toch gebeurt het nog onvoldoende. Gezonde en evenwichtige voeding is de basis van een goede gezondheid. Zorg er dus voor dat je voldoende fruit, groenten, volkoren producten, magere proteïnen en gezonde vetten eet. Vermijd suikerrijke dranken en beperk het aantal verwerkte en bewerkte levensmiddelen. Voer daar nog twee liter water per dag aan toe en je hebt je voeding op orde!

Beweeg dagelijks

Regelmatige beweging is noodzakelijk om fit te blijven en gezondheidsproblemen te voorkomen. Probeer elke dag minimaal 30 tot 60 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of door te gaan sporten. Beweging is niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid maar draagt ook bij aan je mentale gezondheid.

Pak voldoende slaap

Het is moeilijk in ons drukke bestaan, maar o zo waardevol: voldoende slaap. Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid en de kwaliteit van je prestaties. Probeer elke nacht minstens 7 tot 9 uur te slapen. Het tijdig wegleggen van je telefoon en andere schermen kan hierbij helpen.

Doe een gezondheidstest bij twijfel

Veel mensen lopen onnodig lang rond met allerlei kwaaltjes. Vaak weet de huisarts ook geen raad en ga je je van Googelen alleen maar meer zorgen maken. Om uitsluitsel te krijgen kun je daarom het beste een gezondheidstest doen bij bepaalde klachten. Bekijk hier eens de mogelijkheden voor zelftesten die te verkrijgen zijn. Een dergelijke test doe je eenvoudig thuis maar geeft een betrouwbare uitslag. Handig toch?

Vermijd stressvolle situaties

Stress kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om stress te beperken. Probeer dagelijks tijd voor jezelf te nemen, zoals meditatie, yoga of ontspanningsoefeningen. Het mag best af en toe druk zijn op je werk of in je privéleven, maar zorg dat je dit altijd afwisselt met ontspanning.

Rook je? Stop zo snel mogelijk

Roken is een belangrijke oorzaak van tal van veel ziektes en aandoeningen, waaronder longkanker, hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen. Roken is een sluipmoordenaar waar je het beste vandaag nog mee kan stoppen. Vermijd ook passief roken en omgeef je met mensen die niet roken. Het inademen van andermans rook is namelijk minstens zo schadelijk. Bijkomend voordeel van stoppen met roken is dat je er ook nog eens een stuk frisser van gaat ruiken.

Matig alcohol gebruik

Naast roken is alcohol natuurlijk ook niet bevorderlijk voor onze gezondheid. Alcoholische dranken kunnen namelijk leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Het beste volg je de richtlijnen van de overheid voor het aantal glazen dat per dag gedronken mag worden. Beperk alcohol gebruik daarnaast tot het weekend.

Verander vandaag nog

Er zijn veel manieren waarop we onze gezondheid kunnen beschermen en onderhouden. Door gezond te eten, voldoende te bewegen, genoeg te slapen, stress te beperken, niet te roken en matig alcohol te drinken, kunnen we de kans op gezondheidsproblemen verkleinen. Investeer in jezelf en je gezondheid, en je zult het resultaat merken in de kwaliteit van je leven.