samenwerken

Een verloskundige maakt je bevalling een stuk fijner

Een bevalling is een prachtig, levensveranderend moment. Toch is niet alles rondom een bevalling rozengeur en Maneschijn. Een verloskundige helpt je tijdens je bevalling en weet uit ervaring precies wat je wanneer nodig hebt. Denk aan een fijne houding tijdens de weeën, het krijgen van medicatie tegen de pijn en ondersteuning tijdens de bevalling. Verloskundige Zaandam helpt je door iedere fase van de bevalling heen, zodat je hier later met een fijn gevoel aan terug kunt denken. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt is er altijd een verloskundige aanwezig. Kies je voor een thuisbevalling, dan krijg je de mogelijkheid te kiezen voor een verloskundige zodra de weeën erger worden.

Een verloskundige is er van begin tot eind

Een verloskundige is al aanwezig vanaf je eerste afspraak in het ziekenhuis. Hier zal de verloskundige je gezondheid controleren en eventuele problemen herkennen die van invloed kunnen zijn op je zwangerschap en baby. Zo kan ze je ook adviseren in het veranderen van je leefstijl, bijvoorbeeld het stoppen met roken of alcohol drinken. Deze verloskundige is er bij iedere afspraak bij, en zal je ook bijstaan tijdens de bevalling zelf. Tijdens een van de laatste afspraken zal de verloskundige je vragen wat je van haar verwacht tijdens de bevalling. Zo voorkom je irritaties wanneer je midden in de bevalling zit. 

De rol van de verloskundige tijdens de bevalling

Wanneer je een probleemloze bevalling hebt in het ziekenhuis, komt er waarschijnlijk geen verloskundige bij. Een verloskundige is aanwezig wanneer zich er complicaties voordoen. Het hebben van veel pijn of angst is ook een reden voor de verloskundige om tijdens het hele proces bij je te blijven. Omdat je de verloskundige tijdens je hele zwangerschap regelmatig hebt gezien, voelt dit vaak vertrouwd. Wanneer je ervoor kiest om thuis te bevallen, bespreek je dit op een van de laatste afspraken. De kans is aanwezig dat je eigen verloskundige niet beschikbaar is wanneer je thuis bevalt, maar er zal altijd een andere verloskundige komen wanneer je deze nodig hebt tijdens de thuisbevalling.

Het verschil tussen een verloskundige en een vroedvrouw

Een vroedvrouw geeft dezelfde zorg als een verloskundige, maar ze hebben geen medische opleiding gevolgd zoals een verloskundige. Verloskundigen zijn professioneel opgeleid en gecertificeerd om mensen die zwanger zijn te helpen bij hun prenatale zorg en bevalling. Verloskundigen hebben de neiging om mensen die zwanger zijn meer controle te geven over de geboorte van hun baby. Sommige mensen hebben een verloskundige in de verloskamer met hun vroedvrouw als extra ondersteuner. Verloskundigen werken samen met vroedvrouwen als er extra zorg nodig is. Dit geeft je tijdens de bevalling het gevoel dat je in goede handen bent, en er van alle kanten voor je wordt gezorgd.