samenwerken

Voorkom rugpijn tijdens je huishoudelijke taken

Veel mensen kennen het wel: in de koude wintermaanden komt gezelligheid op de eerste plaats. Als je thuiskomt van je werk, wil je aan het eind van de dag lekker onder een deken kruipen en ontspannen. Als het buiten somber en donker is, heb je gewoon geen motivatie om te sporten.

Maar dat verandert als de lente zich langzaam laat zien. De zonnestralen brengen ons in een goed humeur, en veel mensen zijn klaar voor de lenteschoonmaak: De flat en de tuin moeten opgeknapt worden. Ramen zemen, stofzuigen en eventueel het meubilair herschikken worden deel van het huishoudelijk werk. Helaas hebben deze een onaangenaam neveneffect: voor velen eindigt het schoonmaken van het huis met rugpijn.

Overbelasting van de ongetrainde rug

Omdat je in de maanden ervoor niet echt veel beweging hebt gehad, overbelast je je rug met druk schoonmaken. Een verkeerde houding – zoals een gebogen rug – kan leiden tot spanning en pijnlijke spieren.

Als je dit wilt voorkomen, moet je er aan de ene kant voor zorgen dat je iets voor je rugspieren doet voordat de lente begint, en moet je aan de andere kant leren over correct buigen en tillen. Op deze manier kun je lente zonder klachten beginnen.

Dit zal je helpen om een soepele en ontspannen rug te krijgen

Als de rugpijn al verder gevorderd is, kunnen verschillende klinische beelden worden beschreven: Een van de meest voorkomende is het uitpuilen van de tussenwervelschijf. Deze ontwikkeling wordt veroorzaakt door vaak, verkeerd voorover buigen.

Rugpijn veroorzaakt door een verkeerde matras

Rugpijn is in Nederland een wijdverbreide ziekte geworden. Ongeveer twee derde van alle Nederlandse burgers heeft regelmatig last van rugpijn.

Daar zijn vele redenen voor. De matras onder het bed kan ook een belangrijke rol spelen, omdat het niet ongewoon is dat patiënten wakker worden met rugpijn. Om rugklachten tegen te gaan, is het dus heel belangrijk om de juiste Una Matras te kiezen.

Normaal gesproken geeft slapen ook de rug de kans om te ontspannen. Als je echter op een ongeschikte matras ligt, kan dit leiden tot spanning en pijn. Met de juiste matras daarentegen kunnen rugproblemen worden vermeden. Maar hoe weet je nu welke matras de juiste is?