samenwerken

Hygiëne: goede schoonmaak in de zorg is onmisbaar

Binnen de zorgsector wordt er uitermate zorgvuldig omgegaan met hygiëne. De term hygiëne wordt regelmatig  gebruikt, en er wordt veel gesproken over de diverse protocollen waar de medewerkers zich aan moeten houden. Binnen de zorg omvat het begrip hygiëne alle handelingen en regels die uitgevoerd moeten worden op de werkvloer met als doel het verminderen of voorkomen van ziekteverwekkers. En om de omgeving goed schoon te houden, mag schoonmaak in de zorg niet ontbreken.

Beter herstel door een hygiënische omgeving

Er zijn meerdere redenen waarom schoonmaak in de zorg onmisbaar is. Patiënten die in zorginstellingen verblijven, zijn vaak kwetsbaar en lopen een grote kans om ziekteverwekkers op te lopen. Hierdoor kunnen zij nog ernstiger ziek worden dan zij voorheen waren. Griep, een simpele verkoudheid of een ander virus kan helaas fataal zijn voor kwetsbare groepen.

Virussen verspreiden zich snel via de lucht, lichamelijk contact en oppervlakten. De simpelste manier om een groot gedeelte van deze verspreiding te voorkomen, is door regelmatig handen te wassen. Ook de maatregelen die tijdens de lockdowns als gevolg op COVID-19 werden ingezet zijn goede voorbeelden van manieren om verspreiding van virussen te voorkomen. Mondkapjes dragen, afstand houden en desinfecteren kan binnen zorginstellingen worden gedaan om patiënten te beschermen. 

Een hygiënische omgeving doet echter meer dan alleen het verder verspreiden van ziekten voorkomen. Het kan ook zorgen voor een spoediger en beter herstel voor patiënten. Hoe schoner de omgeving, des te veiliger de patiënten tijdens hun verblijf zijn.  

Het gebruik van microvezel

Om te zorgen voor een ruimte die volledig schoon is, is het verstandig om binnen de zorg gebruik te maken van microvezel doekjes. Microvezel is een stof dat bestaat uit een mix tussen polyester en polyamide. Deze combinatie van stoffen zorgt voor fijne vezels die bacteriën en virussen aantrekken en vasthouden. Dit betekent dat ze niet verspreid worden over het oppervlak dat schoongemaakt wordt. Schoonmaakmiddel is overbodig wanneer er gebruik wordt gemaakt van een microvezeldoekje of -mop. Niet alleen is dit beter voor het milieu, maar deze vorm van schoonmaken houdt ook rekening met longpatiënten waarbij de lucht van een sterk schoonmaakmiddel op de ademhaling kan slaan.

Een combinatie van hygiënerichtlijnen en schoonmaak in de zorg

De Rijksoverheid heeft een aantal jaar geleden hygiënerichtlijnen opgesteld, waar iedere medewerker binnen een zorginstelling zich aan moet houden. Deze richtlijnen omvatten onder andere het gedrag dat de medewerkers tonen op de werkvloer, waaronder het wassen en desinfecteren van de handen en het correct opruimen, weggooien en wassen van de gebruikte materialen. Daarnaast is er een apart hoofdstuk opgenomen over het schoonmaken van diverse ruimtes. Zo staat er in de richtlijnen dat er uitsluitend gebruik gemaakt moet worden van middelen die speciaal bedoeld zijn voor de schoonmaak, en dat de materialen waarmee er wordt schoongemaakt iedere ruimte vervangen moeten worden. Een professioneel en ervaren schoonmaakbedrijf dat gespecialiseerd is in schoonmaak in de zorg, zal deze regels naleven. 

Een combinatie van gedragsrichtlijnen en goede schoonmaak in de zorg, zal garanderen dat patiënten en medewerkers in alle veiligheid kunnen verblijven.