samenwerken

Alles wat jij moet weten over de EFT methode

Wil je aan de slag met jouw emoties en daarbij ook de relaties in jouw leven weer verbeteren? Dan moet je ervoor zorgen dat jij de juiste methode gaat gebruiken. Therapie is een belangrijk onderdeel om de emoties weer goed te kunnen reguleren. Iedere professional werkt hierbij met een andere methode. Een van de methodes die je daarbij tegenkomt, is de EFT methode. Maar wat is deze methode precies en hoe werkt het? Na het lezen van onderstaande informatie kun je bekijken of deze methode ook geschikt is voor de problemen die jij ervaart in jouw leven. 

Dit houdt de EFT methode in 

De EFT methode staat voor Emotional Freedom Techniques. Het is een methode die zittend en gekleed uitgevoerd wordt en waarbij een combinatie tussen acupressuur en exporure-techniek wordt gebruikt. Hiervoor moet je zachtjes op een aantal acupuntuurpunten kloppen op jouw bovenlichaam, hoofd en gezicht, terwijl de stressreactie aanstaat. Iedere keer dat jij veel stress hebt, kun je ervoor zorgen dat je jezelf gaat richten op deze handelingen, waardoor het stressniveau langzaam naar beneden gaat. Het is daarom ook een goede methode om uit te voeren wanneer je een traumatische ervaring hebt opgelopen in het verleden. 

Traumatische ervaringen veranderen in neutrale herinneringen 

Bij de EFT methode is dus een combinatie van exposure en acupressur, waarbij je de relaxatierespons van jouw lichaam stimuleert. Daarbij focus je jezelf op een traumatische ervaring, waardoor uiteindelijk de stressrespons naar beneden gaat. Een therapeut moet hierbij in eerste instantie de traumatische ervaring bij jou oproepen. Hier komt de exposure-therapie bij kijken. Door jou bloot te stellen aan zaken die de gevoelens bij jou opwekken, kun je jezelf gaan richten op de acupressuur. Na de behandeling zul je merken dat het trauma meer een neutrale herinnering wordt en je dus ook geen extreme emoties meer krijgt. 

Werken aan relaties 

Met behulp van de EFT methode kan er niet alleen gezorgd worden voor het behandelen van trauma’s, maar kun je ook jouw relaties verbeteren. Bij iedereen staan emoties namelijk in de weg en vooral bij trauma’s kan het lastig zijn om iemand weer te vertrouwen. De therapieën zorgen er daarom niet alleen voor dat je met jezelf aan de slag gaat, maar ook dat je de band met gezinsleden of andere mensen in jouw omgeving weer verbetert. Het kan daarom altijd aan te raden zijn om met deze methode te werken.