Steeds meer aandacht voor kindveilige verpakkingen

Kinderen zijn nieuwsgierig en spelen graag met de spullen van papa, mama of andere volwassenen. Bovendien zijn ze vaak heel handig in het openmaken van verpakkingen. Veel mensen zijn zich er gelukkig van bewust dat producten die schadelijk zijn voor kinderen, zoals vaatwastabletten en medicijnen, buiten het bereik van kinderen moeten staan. Zijn er veel ongelukken met kinderen die per ongeluk medicijnen innemen? En wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kindveilige farmaceutische verpakkingen? Lees hier meer over het belang van kindveilig verpakken.

Vergiftigingsincidenten met kinderen

In Nederland krijgen ongeveer 3000 kinderen per jaar een ziekenhuisopname na een vergiftiging. Bij jonge kinderen onder de 12 jaar gaat het meestal om vergiftiging door vitamines, pijnstillers of medicijnen van volwassenen. Zelfs door het innemen van te veel vitamine D kan een kind al op de spoedeisende hulp terechtkomen. Kinderen zijn namelijk veel lichter van gewicht dan volwassenen, waardoor een dosis snel te hoog is. Uiteraard kan je beter geen risico nemen en bij een ongewenste inname van pilletjes meteen de huisarts of 112 bellen.

De hoeveelheid onveilige verpakkingen terugdringen

Uit onderzoek blijkt dat in Europa elk jaar talloze kinderen overlijden na het innemen van medicijnen die niet voor hen bestemd zijn. Een belangrijke reden hiervoor is dat farmaceutische verpakkingen over het algemeen vaak makkelijk te openen zijn. Zo gebruiken producenten in veel landen plastic flesjes met een dop om medicijnen in te verpakken. Ook een blisterverpakking met een doordrukstrip voor pillen en tabletten is voor kinderen heel eenvoudig open te maken. Farmaceutische producenten krijgen daarom steeds meer te maken met de vraag om maatregelen te nemen en meer kindveilige farmaceutische verpakkingen te produceren.

Wat is een kindveilige blisterverpakking?

Kindveilige verpakkingen, die het kinderen moeilijk maken om bij de inhoud te komen, zijn altijd al duur geweest om te maken. Daarnaast moet het uiteraard voor volwassenen en senioren wél makkelijk zijn om de verpakking te openen. Een van de laatste ontwikkelingen op het gebied van medicijnblisters is de child resistant blister packaging. Dit is een kindveilig doosje voor blisterverpakkingen. De medicijnen zitten in blisterstrips, die in een plastic bakje zitten. Het bakje schuif je als een lade uit het kartonnen doosje. Het uithalen van de lade kan echter alleen als je tegelijkertijd op twee drukpunten drukt, die aan de bovenkant van het doosje zitten. Voor jonge kinderen is dit een handeling die ze fysiek niet kunnen uitvoeren en die ze bovendien nog niet kunnen begrijpen.

De voordelen van een child resistant blister packaging

Kindveilige blisterverpakkingen zijn er in diverse varianten. Er zijn allerlei voordelen te noemen van deze verpakking, die inmiddels certificeringen heeft voor Europa en Amerika. Ten eerste is de blisterverpakking niet duur om te produceren. Een ander belangrijk voordeel ten opzichte van plastic medicijnflessen is dat het kindveilige doosje met lade de inhoud beter beschermt tegen vervuiling en vocht. Doordat er geen grote kracht of ingewikkelde beweging nodig is voor het openen van de verpakking, is het doosje ten slotte ook seniorvriendelijk.

Veiligheid voor jong en oud

Vanwege de toenemende vraag naar kindveilige farmaceutische verpakkingen zijn er gelukkig steeds meer ontwikkelingen op het gebied van ontwerpen die veilig zijn voor kinderen. Het voordeel van een blisterverpakking is dat de gebruiker van de medicijnen hiermee makkelijk kan bijhouden op welke dag een voorgeschreven dosis genomen is. Daarnaast biedt een blister de mogelijkheid om belangrijke informatie, zoals een houdbaarheidsdatum en batchnummer, op de verpakking te printen. Door blisterverpakkingen kindveilig te maken draag je dus bij aan de gezondheid van jong en oud.