samenwerken

Hoe kun je een verslaving herkennen

Verslaving is een ernstige ziekte die verwoestende gevolgen kan hebben voor iemands leven en relaties. Het is daarom belangrijk om het op tijd te herkennen en professionele hulp te zoeken. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een verslaving kunt herkennen en wat de verschillende tekenen en symptomen zijn. We hopen dat dit artikel zal helpen om degenen die dit nodig hebben te helpen en te ondersteunen. Let op: bij iedereen kan het anders zijn. 

Niet kunnen stoppen

Een belangrijk teken van verslaving is dat iemand niet in staat is om te stoppen met het gebruik of deelnemen aan de verslavende activiteit, zelfs als ze willen of als het duidelijke negatieve gevolgen heeft. Bijvoorbeeld, als iemand verslaafd is aan alcohol, kan het zijn dat ze niet meer in staat zijn om nuchter te blijven en toch te blijven drinken, ondanks de consequenties op hun gezondheid, werk en relaties.

Hoge tolerantie

Een ander teken van verslaving is dat iemand een steeds hogere tolerantie ontwikkelt voor de stof of activiteit, wat betekent dat ze steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te voelen. Dit kan leiden tot overmatig gebruik en gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld, als iemand verslaafd is aan drugs, kunnen ze geleidelijk steeds hogere doses nemen om zich überhaupt nog goed te voelen.

Stemmingswisselingen

Een verslaving kan ook leiden tot veranderingen in stemming en gedrag. Iemand kan bijvoorbeeld onvoorspelbaar of prikkelbaar worden, meer geïsoleerd raken of juist impulsief en risicovoller gedrag vertonen. Dit kan leiden tot problemen thuis, op het werk en in relaties. In sommige gevallen kan een verslaving zelfs leiden tot crimineel gedrag, zoals stelen of illegale activiteiten.

Fysiek

Fysieke symptomen kunnen ook wijzen op een verslaving. Dit kan variëren van gewichtsschommelingen, slapeloosheid en vermoeidheid tot concentratieproblemen, trillingen en zelfs epilepsie of delirium tremens, in het geval van alcoholverslaving. Hoewel deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken als je een aantal van deze signalen opmerkt.

Onzichtbare tekenen

Ten slotte is het belangrijk om te begrijpen dat verslaving niet altijd zichtbaar is. Mensen kunnen jarenlang een verslaving hebben zonder dat iemand het opmerkt. Vaak zijn ze erg goed in het verbergen van hun verslaving. Als je vermoedt dat iemand in jouw omgeving een verslaving heeft, is het belangrijk om dit te bespreken en hen aan te moedigen om professionele hulp te zoeken, zoals via cacnverslavingszorg.nl.