samenwerken

Een gezonde levensstijl zonder diabetes

Helaas hebben steeds meer mensen een chronische ziekte zoals diabetes en hart en vaatziekte. Een gezonde levensstijl kan daarom van levensbelang zijn. Als je er alles aan wilt doen om gezond te kunnen blijven is het heel belangrijk om te stoppen met roken, gezond te eten, matig te zijn met alcohol, genoeg bewegen, goed slapen en te ontspannen. Een goed fitness schema kan je opweg helpen naar een gezondere levensstijl.

Zorg dat je genoeg beweegt

Soordat je spieren samen trekken ontstaat er een beweging. Daarvoor is brandstof voor je spieren nodig. Uit voeding haal je je brandstof, en brandstof wordt door je bloed naar je spieren gebracht. Er is zuurstof nodig om brandstof om te zetten in energie voor je spieren.

En de zuurstof halen je longen uit de lucht en geven dit aan het bloed. Vervolgens pompt je hart het bloed door je lichaam naar je spieren toe. Dus als je meer beweegt hebben je spieren meer zuurstof nodig. En dan gaat je hart sneller kloppen om voldoende zuurstofrijk bloed naar je hart te pompen.

Voldoende beweging verkleint de kans op ziektes

Door voldoende te bewegen verlaag je de kans op diabetes type 2. Je hart en bloedvaten worden sterker en dat verlaagt de kans op hart en vaatziekten. Ook neemt de doorbloeding van je hersenen toe. Daarmee kun je weer de kans op dementie en alzheimer verminderen. Tevens verhoogt genoeg bewegen je weerstand, en je kunt stress kwijtraken. Als je vier tot acht uur sport voor het slapen slaap je sneller in en wordt je minder vaak wakker. Maar pas op, want minder dan vier uur sporten voor het slapen heeft een negatief effect. Je krijgt een betere energie verbranding waardoor je buikvet kan afnemen. Plus fysieke inspanning zorgt er voor dat je je prettiger voelt door geluks hormonen die vrij komen en het stimuleert de stofwisseling.

Zorg dat je gezond en gevarieerd eet

Eet genoeg groenten en fruit, want groenten en fruit leveren vitamines, vezels en mineralen. Volkoren producten eten is gezond omdat ze veel vezels bevatten. En dat is weer nodig voor een goede spijsvertering. Minder vlees eten is goed voor het milieu en je lichaam. Vermijd zo veel mogelijk rood vlees want dat verhoogt het risico op kanker. Eet bij voorkeur wekelijks vette vis  dat is goed voor hart en bloedvaten. Het is goed voor je immuunsysteem om minder of geen alcohol te drinken.

Stop met roken

Zodra je stopt met roken herstelt je lichaam zich. Je gezondheid verbetert, meer energie, en je verlaagt de kans op kanker. Je haar, nagels en je huid gaat er beter uitzien. Studie heeft uitgewezen dat er een verband kan zijn tussen roken en reuma. Je bespaart veel geld want roken wordt alleen maar duurder. Je kunt je ontspanning beter halen uit een hobby.

Slaap iedere nacht 8 uur

Als je genoeg slaapt voel je je fit en uitgerust. Door slecht slapen voel je je overdag moe en prikkelbaar. Zorg voor een rustige en opgeruimde slaapkamer met voldoende frisse lucht, dat is veel gezonder dan een bedompte, benauwde slaapkamer. Zet je raam op een kier als dat mogelijk is en laat in ieder geval de ventilatie roosters open. Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op, doe geen dutjes tussendoor. Het is verstandig om in het weekend niet langer dan een uur meer te slapen dan door de weeks. Zet je mobiel, televisie en computer een uur uit voor het slapen. Lees liever een boek of een tijdschrift. Neem geen middelen voor het slapen zoals koffie, cola, suiker, sigaretten en alcohol. Gebruik geen slaappillen, het zijn in feite ongezonde spierverslappers waar je loom van wordt. Het onderdrukt ook je remslaap, waardoor je niet lekker uitgerust wakker wordt. Ook zijn ze verslavend, dat kan nare gevolgen hebben als je met de kuur stopt. Natuur producten zoals bijvoorbeeld valeriaan, daarvan is niet bewezen of ze ook daadwerkelijk helpen.