samenwerken

De deur uit met een frisse mond

Het is voor jezelf en iedereen om je heen fijn als je met een frisse mond rondloopt. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf en je gebit te zorgen. Dit kun je bereiken door een goede dagelijkse mondverzorging, maar soms is dit niet genoeg. Poetsen, flossen, spoelen; iedereen doet hard zijn best om zijn of haar tanden mooi te laten stralen en fris uit de mond te ruiken. Met de juiste tandpasta en het juiste mondspoelmiddel kun je veel bereiken.  

Niet elk mondwater is goed voor je gebit 

Er is een aantal criteria waar je op kan letten bij het gebruiken van mondspoeling . Er zijn wat stoffen die je juist moet vermijden en ook een aantal stoffen die het juist moet bevatten. Probeer het gebruik van mondspoelingen met agressieve middelen zo veel mogelijk te vermijden, zoals chloorhexidine, waterstofperoxide, en alcohol. Zorg er ook voor dat de pH waarde boven de 6 is, anders wordt het mondwater te zuur. Antiseptische stoffen zijn juist goed voor het gebit en werken tegen bacteriën. Als je mondwater aloë vera, zink, actieve zuurstof, of xylitol bevat, dan zit je waarschijnlijk goed. 

Waar komt die geur vandaan? 

Het kan zijn dat je een gerecht met lekker veel knoflook op hebt, of een paar biertjes genuttigd hebt. Dan is de kans groot dat met een extra keer poetsen deze geur wel uit je mond verdwenen is. Er kan ook iets meer aan de hand zijn. Halitose is de medische term voor een slechte adem en kan meerdere oorzaken hebben. Allereerst is het natuurlijk erg vervelend, maar waar komt die vervelende geur dan vandaan? Het kan komen door een droge mond, ontstoken tandvlees, veel tandsteen, neusslijm, viezigheid in de keelamandelen, en een niet goed passend kunstgebit. 

Hoe kom je ervan af 

Je kunt van alles doen tegen een slechte adem. Maar vaker poetsen, flossen, en spoelen helpt niet altijd bij iedereen. Niet iedereen staat erbij stil, maar een vieze tong kan ook een belangrijke oorzaak zijn van een stinkende adem. Neem dus bij het tanden poetsen ook even de tong mee, of schaf een tongschraper aan. Kauwgom maskeert maar tijdelijk een slechte adem en is dus ook geen passende oplossing. Wel kun je mondwaters met actieve zuurstof, natriumcarbonaat, plantaardige oliën, en zink proberen. Kijk eens bij: Middel slechte adem , hier vind je nog meer tips hoe je een slechte adem kan bestrijden.