samenwerken

Alles over mondkapjes

Na de uitbraak van COVID-19 is iedereen zich noodgedwongen gaan interesseren in mondkapjes. Het was immers lange tijd verplicht om in winkels en in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Daarmee kon worden voorkomen dat mensen elkaar met het coronavirus konden besmetten. Tot op heden is het nog niet voor iedereen helemaal duidelijk welke mondkapjes je wel en welke je beter niet kunt gebruiken. Toch is dat in de praktijk heel gemakkelijk te achterhalen. Aanbevolen wordt om medische mondkapjes te gebruiken, met de code ffp2 of ffp3. Die zijn verkrijgbaar in diverse winkels, maar ook bij de online groothandel Medicamarkt.

Hoeveel bescherming biedt ffp2?

De mondkapjes die door mensen op straat en in winkels worden gedragen lijken sterk op elkaar. Je kunt aan de maskers niet zien hoeveel bescherming ze bieden en dat betekent dat je er maar op moet vertrouwen dat iedereen mondkapjes koopt die goed genoeg zijn. FFP is de afkorting voor Filtering Face Piece. Het gaat dus om een gezicht beschermend product waarmee schadelijke stoffen uit de lucht worden gefilterd. Kapjes met ffp1 bieden een beschermingsniveau van minimaal 80 procent, ffp2 voor 94 procent en ffp3 voor 99 procent. De ffp2 en ffp3 maskers zijn gekwalificeerd als medische mondmaskers. Een ffp2 masker kopen garandeert dus een bescherming van minstens 94 procent tegen besmettingen van virussen die in de lucht zweven.

Mondkapjes op de juiste manier gebruiken

Bij het aanduiden van de mate van bescherming van mondkapjes wordt ervan uitgegaan dat de kapjes op de juiste wijze worden gedragen. Dat betekent dat ze zowel de mond als de neus volledig bedekken. Er mag ook geen lucht ontsnappen langs de randen van het masker. In de praktijk is dat best vervelend. Want als een masker voor langere tijd wordt gedragen gaat dat benauwd aanvoelen. Dat is de reden waarom vaak te zien is dat de maskers niet volgens de voorschriften werden gedragen.